perjantai 30. lokakuuta 2009

Pizzaperjantai ja kuivakaappien siivousta


Keittiön kuivakaappien siivous on oikeastaan melko terapeuttista kotipuhdetta. Silmä lepää siisteillä hyllyillä ja kuivamuonat tulee päivitetyiksi. Oman kaapin vanhentuneiden saldo: hyytelösokeri, ei muuta. Jotain kummallista kyllä löytyi, amaranttia ja mustasilmäpapuja, mitähän niistäkin keksisi? Pavut sinänsä ovat kyllä pop, itse pidän enemmän suomalaisista härkäpavuista, joiden käyttöä kyllä pitäisi taas lisätä. Härkäpavuissa on loistava valkuaispitoisuus, ja sitä onkin viljelty suurimmaksi osaksi rehukasviksi. Ihmisruokana sitä on viljelty kautta aikojen, ja vihdoin se alkaa vallata peltoalaa myös Suomessa, jossa sen viljely onnistuu mainiosti. Härkäpavun loistavan ravitsemuksellisen sisällön ohella sillä on huomattava viljelymaata parantava vaikutus, sillä se sitoo maahan ilman typpeä juurinystyräbakteereillaan. Ja jos nyt oikein puffataan, niin härkäpapu maistuu maukkaalle, näyttää kaunille ja siinä on hyvin miellyttävä rakenne. Eikä sillä ole peruspurkkipapujen epämiellyttävää kaasuvaikutusta. Luomuna härkäpapua saa ainakin Tuusulasta Lassilan tilalta, omasta kaapista löytyy Lassilan papua, sekä erään tutun harrastaja-viljelijän ensimmäisen vuoden koesatoa! Harmillista pavuissa on ainoastaan se, ettei niistä voi spontaanisti kokkailla, vaan herkku vaatii hieman suunnittelua, yön yli liottamista siis. Meillä ne pääsevät illalla veteen ja huomenna aamulla pataan!

Nyt kun kaapit on siivottu, voi hyvillä mielin siirtää illan kokkivastuun miehelle ja isommalle tyttärelle (3,5v). Luvassa on pizzaperjantai, oikein kinkku-ananas tytön toiveen mukaan! Pohja tehdään hiivattomana, päälle tomaattikastike, kinkku joka ei sitten todellakaan ole mitään suikaletta, vaan rehtiä ylikypsää tai maalaispalvikinkkua Hakaniemen Hallin Kestoleikkeestä, sekä ananasta tuoreena, reiluna tai luomuna. Juustoa punalema-emmentalista, ja ainakin minun osuuteeni hieman auraa, ja uuniin. Paiston jälkeen maustetaan vielä ihanalla valkosipuli-mustapippuri öljyllä ja rucolalla.. "pizzaperjantai.. -mut liikeelle laittaa.. aha!" (En kyllä ikinä lankeaisi pakastepizzaan, pizzataikinaa sen sijaan voi helposti pakastaa.)


Pohja: kuivat aineet, lisää vettä, vaivausta, lopuksi öljy, anna vetäytyä, kaulitse

5 dl vehnäjauhoja

3 tl leivinjauhetta

2 dl vettä

öljyä


Tomaattikastike: hienonnetaan haarukalla, sekoitus, ei vaadi edes kuumennusta

tölkkitomaatteja, kaltattuja kokonaisia

tomaattipyrettä

tabascoa


Valkosipuliöljy: sipulit pieniksi veitsellä, ei pusertimella, ja kaikkien sekoitus!

valkosipulia

oliiviöljyä

mustapippuria

rucolaa

2 kommenttia:

  1. Taitaa olla meilläkin ensi perjantaina pizzaperjantai.. Pohjataikina ilman hiivaa? Täytyypä ehdottomasti kokeilla :)
    t. emmu

    VastaaPoista
  2. Testasin ja on tosi herkullista. Kiitos ja kumarrus ;) T. pappa

    VastaaPoista