keskiviikko 27. lokakuuta 2010

Ihana sesonkimenu!



Muikunmätileipäset
Helppo, ylellinen, herkullinen alkupala toimii takuuvarmasti. Mäti on nyt taas vesien kylmettyä hyvää. Sitä paitsi se on terveellistäkin, siinä on paljon hyviä rasvahappoja! Eikä niin kallistakaan kuin yleensä luullaan, ei sitä kilokaupalla sentään lusikoida. 100g:sta saa jo kuudelle mainiot leivät. Kauppojen pakastealtaista en lähtisi onkimaan, mutta halleista saa raikasta, jopa tuoretta ja alkuperältään tunnettuja herkkupalleroita. Itse pidän eniten pienikokoisesta muikun- ja siianmädistä.

Raaka-aineet:
muutama siivu hyvää ohra- tai spelttileipää (Tuffen Herkku!)
purkki smetanaa
100g muikun tai siian mätiä
punasipulia
vastarouhittua mustapippuria

Keittotaito:
Kokoa leipänen (=pikku leipä), toiset sekoittavat kaikki aineet keskenään ja laittavat leivän päälle. Herkullista. Itse laitan aineet sellaisinaan päällekkäin, niin hyvää sekin.



Hirvipataa ja ohraa

Le Cruesetin mielettömän hyvä vesikansipata tekee tämän mehevän lohduttavan pataruoan kuin itsestään. Joka kerta ihmettelen, kuinka pehmeiksi, muttei ikinä mössöksi, juurekset jäävät, ja kuinka paljon makua niissä onkaan! Liha on aina mureaa, suussasulavaa.

Raaka-aineet:
1 kg hirven paistia
sipuleita (pieniä helmisipuleita, salotteja, valkosipulia kokonaisena ja kuorineen, vain kanta leikattuna pois)
muutama porkkana
metsäsieniä tai kasvatettuja (herkkku, siitake)
voita ruskistamiseen
lihalientä, viiniä, olutta tai vettä
mustapippuria, suolaa, persiljaa

Keittotaito:
Ota liha huoneenlämpöön pari tuntia ennen ruoanvalmistuksen aloitusta. Leikkaa paisti sopiviksi paloiksi, melko suuriksi. Paista palat kuumalla pannulla voissa, mausta suolalla ja pippurilla, siirrä pataan. Myös pannun huuhteluliemen voi kaataa pataan, näin maut eivät mene viemäriin! Lisää porkkanat melko suurina paloina, sipulit kokonaisena, valkosipulista tulee erityisen herkullista kokonaisena. Kypsänä kynnet voi kevyesti puristaa ulos kuorista, nam. Sienet kokonaisina tai halkaistuina, kuivatut ilman liottamista. Lisää neste, joka voi olla mitä vain! Siten että peittyvät. Anna porista kevyesti pari tuntia, tai uunissa 200 asteessa sama aika. Tarjoa keitetyn ohran, speltin tai perunan kanssa.

(Jää)karpaloita ja kuumaa kinuskia
Törkeän hyvä, kirpeä, ja makea jälkkäri. Isoja, mehevän tirskuvia karpaloita saa nyt tuoreina, äkkiä pakastamaan omaa kullanarvoista supermarjaamme! Itse tein jälkyn tuoreista pakastamattomista kapaloista, mutta kevyt tai talven yli kestävä pakastus kyllä laskee marjan happoisuutta, jolloin se on helpompi nauttia. Minäkin popsin nimittäin marjani naama irvessä, :D kinuskista huolimatta.

Raaka-aineet:
puoli litraa karpaloita
2 dl kuohukermaa
vajaa desi sokeria
vajaa desi siirappia
pari rkl voita

Keittotaito:
Kiehauta kerma ja sokerit kattilassa, anna kuplia miedosti n. 5 minuuttia, sekoita koko ajan! Ota kattila pois liedeltä, lisää voi ja sekoita. Kaada karpaloiden päälle ja nauti heti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti