tiistai 12. lokakuuta 2010

Karjalanpiirakat



Annoin tattaripuurolle uuden mahdollisuuden, kääriytyä ihanaan ruiskuoreen! Karjalanpiirakat olen oppinut tekemään mummini kanssa pienestä pitäen, tosin hieman vielä arkailen tehdä niitä ihan itse. Useimmiten kun edelleen teemme niitä yhdessä, mikä onkin ihanaa. Haluan säilyttää taidon, ja onhan minulla kaksi pientä iloleipuria auttamassa ja oppimassa..

Riisipuuro täytteenä on tietysti hyvää, mutta pehmeä tattaripuuro parempaa, monessa suhteessa! Itse tein piirakat edellispäivän uunipuurosta, joka oli hyvin tiivistä, joten puuro kannattaa hauduttaa pitkään ja hartaasti melko löysäksi. Karjalanpiirakat tuntuvat melko työläiltä tehdä itse, mutta se kannattaa monin verroin. On surullista, että nykyään monelle tämä perinneherkku löytyy pakastealtaasta tai kaupan "omapaistamista" teollisuuspiirakoista. Ainesosaluettelosta löytyy litanja valmistusaineita, joita oikeasti ovat vain ruisjauho, (vehnäjauho), suola ja vesi, sekä täysmaito, riisi (tattari tai ohra) ja voi. Tekemällä oppii!


Keittotaito:

Sekoita 3 dl:aan kylmää vettä 2 dl vehnäjauhoja, lisää hyppysellinen suolaa ja noin 3 dl ruisjauhoja. Itse käytän vain täysjyväjauhoja, jolloin kaulitseminen on hiukan haastavampaa, sillä kuoret repeävät helposti, eikä niistä saa yhtä ohuita kuin jos käyttäisi valkoista vehnää. Vaivaa taikina palloksi, kauli hieman alle sentin paksuiseksi levyksi, ja ota lasilla tai muotilla kuoria. Muista käyttää reilusti jauhoja leivontapöydällä, taikina tarttuu helposti kiinni.



Kauli kuoresta ohut, pyöreä tai hieman soikea ja lusikoi puuroa keskelle tasaisesti. Veteen kasteltu lusikka helpottaa hommaa! Ja sitten paras osuus, jossa tarvitaan pieniä tai isoja apureita. Rypyttäminen!! Tyylejä on yhtä paljon kuin tekijöitä, rumaa piirakkaa ei ole olemassakaan. Itse aloitan keskelta ensin itseeni päin ja sitten keskeltä itsestä ulospäin. Tässä 1-vuotiaani möyhkykädet taikinassa <3 (hän piti raaka-ravinnosta ja ahmaisi piirakan kylmiltään ennen paistoa :)



Ja tässä 4-vuotiaani tehtailee rypyttäjänä määrätietoisesti ja taidokkaasti. Todellinen apu!



Aseta piirakat suoraan uunipellille, sillä korkeassa lämpötilassa leivinpaperi saattaa syttyä tuleen. Paista piirakoita 300 asteessa noin 10-15 minuuttia koosta riippuen. Siirrä vuokaan, ja voitele reilusti voilla, jottei kuori kovetu liian kovaksi. Saa maistaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti