maanantai 11. lokakuuta 2010

Tattariuunipuuro ja marjakiisseli



Minulla on ilo ja kunnia saada osallistua Uuden Mustan riisin lähivaihtoehdot -testiin, jossa etsitään kotimaisia, ekologisempia vaihtoehtoja kaukaa tuodulle riisille. Itse olen jo parin vuoden ajan välttänyt ylenpalttista riisin käyttöä (ainoastaan joulun riisipuurossa, karjalanpiirakoiden täytteenä, mikä sekin on aika hullua,ja sushissa) juurikin sen ekologisuuden takia. Tai oikeastaan, myös maun, ravintosisällön ja kotimaisuuden takia. Riisi, jota Suomessa pääasiassa syödään, on kuorittua ja kovasti hiottua, täysin valkoista riisiä, joka kyllä varmaan täyttää mahaa, muttei sitten muuta. Eikä oikeasti riisipussista voi yhtään tietää mistä se pikku-Kiinasta tulee, toisin on kotimaisten, todellisten vaihtoehtojen laita. Parhaimmillaan pussin kyljessä lukee tuottajan nimi yhteystietoineen, puintipäivät ja paljon muuta kivaa ekstraa. Uuden Mustan testissä ovat speltti-, kaura- ja ohrahelmet sekä tattarisuurimot. Käyttäjäkokemuksia voi lukea Uuden Mustan keskustelupalstalta.

Tattarista halusin eka kokeilla perinteistä uunipuuroa, joka hautuu pitkään. Punaisesta maidosta ja ihanan marjakiisselin kera. Vaikka tattarin maku on hyvä, on sen rakenteessa minulla vielä tekemistä, sillä se on melko "liimainen" ja purutuntumaa saisi olla hiukan enemmän. Vaikka perheessämme syödään puuroja laidasta laitaan ja usein kahdesti päivässä, ei tattaripuuro nouse vielä suosikiksi. (Ylivoimanen on kaikkien ruokakuntamme jäsenien mielestä kattilassa 40 min hautunut, rasvaiseen maitoon keitetty spelttipuuro hiutaleista). En anna sen lannistaa, sillä aioin vielä kokeilla kuinka tattarista saisi herkullisen lisän jokapäiväiseen tai -viikkoiseen ruokavalioon. Tattarihiutaleita olen käyttänyt aikaisemmin hyvinkin onnistuneesti erilaisissa taikoissa, joita täälläkin olen esitellyt.

Raaka-aineet:
1 l punaista maitoa
2 dl vettä
2 dl tattarihelmiä
voita vuoan voitelemiseen

4 dl marjoja (puolukkaa, mustikkaa ja mustaherukoita)
1 l vettä
0,5 dl ruokosokeria
vajaa dl perunajauhoja
2,5 dl kylmää vettä

Keittotaito:
Voitele uunivuoka voilla, lisää kaikki puuron ainekset ja sekoita. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 2,5 tuntia. Tunnin jälkeen kannattaa sekoittaa, sillä kuohuva maito tekee pintaan kalvon. Peitä myös foliolla jottei pinta pala.

Kiisseliä varten kiehauta marjat noin vartin verran, siivilöi, ja kaada mehu takaisin kattilaan. Makeuta maun mukaan ruokosokerilla. Tee kiisselille suuruste perunajauhoista ja vedestä, kaada juuri ja juuri kiehuvaan mehuun ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Anna kuplahtaa ja siirrä sivuun jäähtymään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti