maanantai 11. lokakuuta 2010

Parhaat karitsa-kaura-kaalikääryleet!



Kaalikääryleet on syksyn parhaita herkkuruokia, varsinkin kun ne on oman mieheni valmistamia. Olenkin tässä jo kuukauden verran toivonut hänen valmistavan niitä, ja jälleen kerran olisi pitänyt tehdä reilusti isompi satsi.. sillä kun niitä alkaa väsätä, samalla tehdastyöskentelyllä saisi herkkupötkylöitä "kaapissa-ei-mitään-ruokaa" -varalle pakkaseen, sillä ne kestävät pakastuksen hyvin ellei mainiosti! Aikaisemmin olemme käyttäneet riisin sijasta ohraa, joka on minusta hieman liian suurikokoista ainakin kokonaisina suurimoina. Hyvää tulee myös bulgurista, joka on tuontivehnää ryynimäisessä muodossa, ei niin hyvä vaihtoehto siis. Toisinaan täytteenä on ollut kuivattuja, liotettuja suppilovahveroita paistettuna yhdessä sipulin kera, mutta tällä kertaa ahvenanmaalainen karitsa sai solmia ihanan makuliiton tuusulalaisten kaurahelmien kanssa. Ja onnellinen se olikin! Lisukkeena ei tarvita kuin luonnon omia punaisia helmiä, puolukoita, sekä ah niin hyvää ruskeaa kastiketta maustettuna kuivatulla nokkosella.

P.s. Kaura toimi kääryleissä loistavasti, mieto pehmeä maku, miellyttävä koko ja pureksittavuus maukkaan karitsan kanssa oli mahtava yhdistelmä!

Raaka-aineet:
0,5 kg karitsan jauhelihaa
iso valkokaali
2,5 dl kaurahelmiä
siirappia
suolaa, mustapippuria
voita vuoan voitelemiseen



Keittotaito:
Keitä kaurahelmet puolessa litrassa vettä noin 20 minuuttia, valuta liika vesi kypsistä helmistä pois. Irrota kaalista lehdet kastamalla se hetkeksi kiehuvaan veteen. Poista lehtiruoti veitsellä. Sekoita täytteeseen kaura ja tuore jauheliha, mausta suolalla ja vastarouhitulla mustapipurilla. Lusikoi täytettä kaalinlehdelle, kääri paketti ensin alhaalta, sitten sivuilta, ja lopuksi tiukka rullaus. Aseta voideltuun uunivuokaan tai -pannuun tiiviisti vierekkäin, kääryleen "avoin lehti" -puoli alaspäin. Pieni loraus siirappia päälle, ja paista 200 asteessa kunnes saavat kauniisti väriä. Tiputa lämpö 150 asteeseen ja jatka kypsennystä. Kokonaiskypsennysaika noin tunti. Tarjoa puolukoiden kanssa.

Ruskea (nokkos)kastike

Raaka-aineet:

50 g suolatonta voita
2-3 rkl täysjyvävehnäjauhoja
0,5 l lihalientä (itse keitettyä)
0,5 l kaalin keitinvettä
suolaa, mustapippuria
pari rkl kuivattua nokkosta

Keittotaito:
Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa, paista jauhoja kunnes tulee pehmeän piparkakkumainen tuoksu ja jauhot saavat hieman väriä. Lisää liemi ja keitinvesi, vatkaa huolella. Anna kiehahataa miedolla lämmöllä puolisen tuntia. Mausta suolalla, vastarouhitulla mustapippurilla ja kuivatulla nokkosella!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti