Hauki on kalapullat, ainaskin meidän eilisessä illallispöydässä. Hauki on saanut hieman huonoa arvostusta osakseen sisä- ja ranikkovesiemme petokalana. Se on kuitenkin yksi yleisimmistä saaliskaloistamme, ja vähärasvaisena mainiota terveysruokaa. Kala sisältää terveellisiä rasvahappoja, useita vitamiineja ja kivennäisaineita sekä paljon proteiinia. Kala on erityisen hyvä n-3 rasvahappojen ja D-vitamiinin lähde. Kalan hyödyllisten rasvahappojen on osoitettu vähentävän sydän- ja verisuonitautiriskiä. Kala onkin oivaa stressiruokaa, sen on todettu rauhoittavan niin lapsia kuin aikuisia, ja juuri edullisen rasvahappokoostumuksensa ansiosta. Vaikka kalasta saa hyvin D-vitamiinia, muistutan erityisesti nyt pimeänä aikana myös D-vitamiinilisän tärkeydestä, eikä pelkästään perheen pienemmille. Vielä tärkeämmäksi luuston vitamiinista huolehtimisen tekee se, jos ei juo paljon maitoa, tai jos juokin, mutta luomumaitoa johon ei ole lisätty D-vitamiinia! Eli kaikki kalansyöjät ja maidonjuojat D-vitamiinipurkeille mars!
Eviran ja Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositusten mukaan kalaa tulisi syödä kaksi kertaa viikossa eri kalalajeja vaihdellen. Syöntisuositukset hauen osalta ovat 1-2 kertaa kuukaudessa, koska sisävesien hauesta, mutta myös meressä elävästä hauesta, voi saada tavanomaista suurempia määriä metyylielohopeaa. Mitä iäkkäämpi kala, sitä enemmän se on ehtinyt kerätä vierasaineita. Näin eriyyisesti lapsille, nuorille ja hedelmällisessä iässä oleville. Raskaana olevien ja imettävien äitien tulisi jättää hauki kokonaan elohopean takia. Itse löyhennin suosituksia ja nautin hauesta kerran molempien raskauksieni aikana, ja kerran nyt imetysaikana, koska se on suurta herkkuani.
Vastoin yleistä käsitystä hauen liha ei kuitenkaan välttämättä maistu puisevalta, sillä hauenkin lihan perusmaku ja -laatu riippuu kalan käyttämästä ravinnosta. Omamme ongittiin taasen Töölön Kalasta, ja kyseiset yksilöt maistuivat varsin raikkailta ja mehukkailta. Ohje on muunnos Michel Roux Jr:n kirjasta Matching Food and Wine.
Laita haukifileet uunivuokaan, päälle pilkottu salottisipuli , mausteet ja valkoviini. Kypsennä uunissa 220 astetta n. 8 minuuttia, niin että on juuri ja juuri kypsää. Kypsästä kalasta on muuten helppo poistaa ruodot, jotka hauella ovat Y:n malliset. Pienennä kala haarukalla kulhoon, möyhennä mukaan keitetty peruna ja kokoon keitetty kalan paistoliemi, sekä persilja ja ranskankerma. Muotoile pulliksi, kieritä vehnäjauhoissa, kananmunassa ja lopuksi itse kuivista leivänjämistä jauhetuissa korppujauhoissa. Paista rypsiöljyssä pannulla muutaman minuutin, niin että ovat kullanruskeita ja rapeita päältä. Valuta liiasta rasvasta talouspaperiin tai siivilään. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja tilli-kermaviilin kera!
n. 500g haukea
voita uunipannulle
suolaa ja pippuria
salottisipulia
1 dl valkoviiniä
pari perunaa keitettynä
persiljaa
1 rkl ranskankermaa
jauhoja leivittämiseen
kananmuna leivittämiseen
korppujauhoja leivittämiseen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti