lauantai 31. lokakuuta 2009

Pyhäinpäivä :) Kalopsia ja korvapuusteja





Tämän ruokatalousyksikön pyhäinpäivä oli oikein ihanan syksyinen; ulkoilua kirpsakassa ilmassa Töölönlahdella, jonka jälkeen paras osuus eli ruoka! Reippailun jälkeen suuhun upposi ensin muutama graavilohileipä (valmis graavi Töölön Kalasta, ruisvuoka Tuffen Herkusta, voita ja tilliä, nam!). Pahimman nälän selätettyä laitoimme punaisen Le Croisetin vesikansipadan porisemaan. Resepti napattiin ruotsalaisen Jens Lindenin uuden kirjan, Kiireettömän Keittiön, kaljakalopsista mukaellen. Kalopsi sanana tulee Ruotsista, Skoonesta ja siellä sana on tietysti kalops. Englannissa collops tarkoittaa lihan viipaleita tai suikaleita. Kalopsi on siis lihaisa pataruoka tai palapaisti, jota suurustetaan Suomessa ruis- ja Ruotsissa vehnäjauhoilla.

Valmistelu aloitettiin jo eilen, kun naudan etuselkäpalat, punasipulit ja maa-artisokat laitettiin marinoitumaan tölkilliseen Laitilan tuulivoimalla tuotettua lageria. Lisäksi härkäpavut laitettiin likoamaan. Alkuperäisessä Lindenin ohjeessa ei härkäpapua ole, mutta halusimme niitä laittaa. Juureksena Linden ehdottaa palsternakkaa, jonka me vaihdoimme maa-artisokkaan. Marinoinnin jälkeen lihapalat suolataan ja pippuroidaan, paistetaan pinta, siirretään pataan johon lisätään myös kasvikset. Jauhoja päälle, nopea paisto, pannun huuhtelu vedellä, ja nesteet perään. Annetaan porista kannen alla pari tuntia, nautitaan perunoiden kanssa.

Kalopsi:
naudan etuselkää
suolaa
pippuria
voita
punasipulia
maa-artisokkaa
härkäpapuja
vehnäjauhoja
vettä
maustepippuria
lageria

Eilisen kaapintyhjennyksen tuloksena kätköistä löytyi putkilo kardemummaa, jonka tuoksusta ei voi tulla mikään muu kuin korvapuusti mieleen. Korvapuusteista tulee parhaita, kun myös pienen tytön möyhkykädet pääsevät möyhentämään muhkeaa taikinaa. Paras osa leipomisessa on minusta ehdottomasti taikinan rullaus ja rullan leikkaaminen; ne herkulliset päätypalat, joilla saa pyyhkäistä leivontapöydälle ylijääneet sokerit ja kanelit, sekä sulan voin kattilassa... ja myöhemmin tuntea pullataikinan möyryävän vatsassa, kun piti ottaa vielä yksi haukku. No joo, on ne kypsinäkin ihan syötäviä, ja ainoastaan jääkylmän luomumaidon kanssa!

Korvapuustit:
0,5 l maitoa
50 g hiivaa
suolaa
2 dl sokeria
1 tl kardemummaa
kananmuna
n. 1kg vehnäjauhoja
voita
sokeria
kanelia

kananmuna voiteluun, pullasokeria koristeluun, 225 astetta, n. 13 minuuttia

1 kommentti:

  1. Heippa Kaisa! Ihana blogi!! Tulee ihan vesi kielelle ruokaohjeista, vaikka synttäriherkuista on vain pari tuntia. Täältähän saakin hyvin uusia vinkkejä ruuanlaittoon, mikä on minunkin intohimoni urheilemisen lisäksi. Lenkillä aina mietin, mitä laitan ruuaksi tai sitten monesti nukkumaan mennessä mietin, mitä syödään huomenna. Täytyy heti ensi perjantaina kokeilla pizzan tekoa sun ohjeen mukaan. Sitä odotellen! Annu

    VastaaPoista