maanantai 23. marraskuuta 2009

Beaujolais Nouveau



Viime torstaina, eli marraskuun kolmantena torstaina vietettiin Beaujolais Nouveau juhlaa, jossa iloitaan Burgundin uutta viinisatoa nauttimalla syksyn sadosta. Beaujolaisin uudet viinit ovat Gamay-rypäleestä valmistettuja nuoria, elo-syyskuussa poimituista rypäleistä semi-carbounique -menetelmällä valmistettuja herkullisia viinejä. Tänä vuonna Alkossa tarjolla ovat Beaujolais Nouveau Mommessin ja Beaujolais Villages Nouveau Honoré Lavigne. Molemmat olivat oikeastaan melko laadukkaita juomia, raatimme kuitenkin rankkasi Mommesin näistä herkullisemmaksi. Nuoressa viinissä maistuu tuoreet punaiset, hieman kirpeät marjat, ja hapokkuus on mukavan puraiseva, varsinkin jos viinin tarjoaa jääkaappikylmänä niinkuin se tulisikin tarjota. Näitä viinejä ei tule säilyttää, ja ne kannattaakin kiskaista ennen joulua. Maistoimme myös erästä herkullista viime vuoden Beaujolais satoa, Burgundi-guru Jean-Paul Brunin L'ancien Beaujolais Nouveau 2008. Ja täytyy todeta että todella juotavaa, loistavaa viintä, joka kyllä tyhjeni ensimmäisenä. Ken Beaujolais-Gamaytä moittii, tätä maistakoon (tai mitä tahansa hepun viiniä, jos vain jostain käsiinsä saa!)!
Beaujolaisin kanssa sopii miltei mikä tahansa ruoka. Erityisesti se on illanistujaisjuoma, joka kaipaa kaikkea mukavaa suolaista, lämpimiä piiraita, keittoja, salaattia, juustoja ja salami-makkaroita. Me valmistimme ihanan juustoisen quiche lorainen, kinkkupiirakan, joka suorastaan suli suuhun. Seurana vihreä salaatti. Lisäksi herkuttelimme juustoilla ja italialaisilla salameilla. Kuvan tarjottimella oli juustoja: Bio Roquefort, Beaujolais Tomme, vuohen Brie ja Old Amsterdam gouda, sekä lihapuoli: toscanalaista luomusalamia, fenkolisalamia ja Mortadellaa. Juustot Lentävä Lehmä, lihat Roiniset.
Quiche Loraine:
Raaka-aineet:
200g voita
n. 5dl jauhoja (vehnä, ruis, graham, spelt)
kananmuna
puolikas purjo
300g maalaispalvikinkkua
300g mustaleima-emmentalia
kermaa
2 munaa
pippuria
Keittotaito:
Nypi jauhot ja voi, lisää lopuksi muna taikinaan. Painele vuokaan, esipaista 225 asteessa n. 7 minuuttia. Sekoita suikaloitu purjo, kinkku, raastettu juusto, kermaloraus, munat ja pippuri, kaada pohjan päälle ja paista lisää n. 25 minuuttia kunnes pinta kauniin kullanruskea. Nauti hieman jäähtyneenä raikkaan salaatin kera.
Ps. Kiitos vielä emännälle, joka joutuikin kesken illan sormen tikkaukseen, sekä isännälle, joka osasi toimia nopeasti ja juhlat saatiin onnistuneesti päätökseensä!

1 kommentti:

  1. Kiitokset teillekin! Oli taas mukavaa ja maistuvaa, onneksi vuosi kuluu nopeesti ja kohta päästään nauttimaan uudestaan (jatkossa koitan jättää sairaalareissut väliin).:)

    VastaaPoista