tiistai 17. marraskuuta 2009

Rieskaleipuri

Olen viime päivinä innostunut kokeilemaan leipurintaitojani rieskahommissa. Perinteinen hiivaleivonta ei ole ihan omiani, paitsi pullapuuhissa. Rieskat on siten ihanan helppoja ja nopeita valmistaa. Vaikka leipominen sinänsä on ihan helppoa muutenkin, innostukseni lannistuu aina sen jälkeen kun taikina on kohonnut, kulhot ja keittiöt siivottu taikinan teon jälkeen ja pitäisi ruveta itse leipomuksiin.. siksi nyt useampana päivänä olemme nauttineet omaa lämpimäistä leipää. Rieska on tavallisesti ohutta, nostattamatonta leipää, joka tehdään ilman hiivaa tai hapatusta ohrasta, kaurasta tai perunasta, joihin yleensä lisätään vehnää sitkon aikaansaamiseksi. Rieska syödään tuoreena. Eri maakunnissa on erilaisia rieskoja ja monet pitävät oman alueensa rieskaa ainoana oikeana. Täällä meillä ensimmäinen rieska syntyi jääkaappiin jääneestä kasvisosekeiton jämästä, toinen piimästä ja kolmas edellispäivän perunamuussista. Lisäksi kananmuna, ohrajauhoja, ruisjauhoja ja ehkä hieman vehnäjauhoja, sekä pieni loraus rypsiöljyä. Taikinan sekoitus, taputtelu leivinpaprin päällä pellillä pyöreiksi rieskoiksi ja paisto 15 minuuttia 250 asteessa. Onnistuminen on taattu ja leipäset kadonneet parempiin suihin ennen kuin edes valokuvaa on saatu napsaistua!
Ps. rieskataikinan aineksien määrä ei ole niin justiinsa, ja taikina saa jäädä melko löysäksi. Pellille taputtelu onnistuu jauhojen avulla. Ja paras päällinen on mielestäni kunnon voi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti