tiistai 17. marraskuuta 2009

Joulun makuja suunnitelmissa!




Olen tänä vuonna päättänyt nauttia joulusta pitkään ja nautiskellen. (Ihan kuin en joka vuosi muka olisi :). Graavikaloja syömme ympäri vuoden, samoin sillejä, maksapateeta ja suolakurkkuja. Lipeäkalaa ja valkokastiketta on nautittu yleensä itsenäisyyspäivän aikoihin, mutta kinkku ja laatikot on ollut aattoillan omia herkkuja. Kuitenkin jouluaaton alkupalapöydän, joka koostuu juuri monen sortin kaloista, rosollista, maksapateesta, hapankaalista, kotijuustosta jne., jälkeen, on yleensä jo aivan tarpeeksi syönyt, eikä tuhdit ja lämpimät laatikot maistu kuin pienen lusikan kärjellisen verran. Tänä vuonna heräsinkin ja päätin valmistaa kaikki laatikot kertaalleen ennen joulua, koska joulun jälkeen ne eivät enää maistu yhtä tunnelmallisilta kuin nyt joulun ihanuuksia odotellessa. Peruna-, lanttu- ja porkkanalaatikko ovat kaikki ihanan pehmeitä, maukkaita, helppoja ja halpoja, lämmittäviä ja turvallisia ruokia marraksuun pimetessä. Seurakseen niille voi laittaa lihaa eri tavoin; mureketta, lihapullia, lihakastiketta tai vaikkapa karjalanpaistia, jota muistan lapsuudessanikin joulun aikaan tarjottavan. Toki niitä voi syödä sellaisenaan, pääasia on että nyt niistä saa syödäkseen!
Perunalaatikko:

Raaka-aineet:
2 kg perunoita
vettä
1 dl vehnäjauhoja
voita
1 l maitoa
siirappia
suolaa

Keittotaito:

Keitä kuoritut perunat, kaada vesi pois ja survo muhennokseksi, lisää jauhot ja sekoita. Anna imeltyä kannen alla yön yli. Lisää muutama ruokalusikallinen voita, reilut loraukset siirappia, pari hyppysellistä suolaa ja maitoa niin paljon että seoksesta tulee löysää. Kaada uuniastiaan. Pinnalle voi laittaa vielä nokareet voita. Seos kuohuu, jätä siis 3 cm kuohuvaraa astian reunoille. Paista aluksi 200 asteisessa uunissa jotta alkaa kiehua, vähennä lämpö 125 asteeseen ja jatka paistoa noin 2-3 tuntia.

Karjalanpasti:

Raaka-aineet:
800 g karjalanpaistilihoja (nautaa, possua, lammasta)
sipulia
mustapippuria
vettä


Keittotaito:

Paista kuutioidun lihan pinta kiinni padassa, liedellä tai kuumassa uunissa. Lisää lohkotut sipulit, pippurit sekä vettä niin että peittyvät. Anna kypsyä kannen alla uunissa 125 asteessa 2-3 tuntia tai liedellä saman ajan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti