keskiviikko 12. toukokuuta 2010

Voi leipä!



Minun täytyy tunnustaa, että olen aivan heikkona herkullisiin, huolella ja ajatuksella valmistettuihin runsaisiin voileipiin. Voileipä on parhaimmillaan kokonainen ja täydellinen ateria, jonka voi kääriä ihanasti kahisevaan voipaperiin ja napata mukaan, tai nauttia kauniisti lautaselle aseteltuna veitsellä ja haarukalla. Voileipä sopii pikkunälkään ja välipalaksi, eikä hyviä voileipiä tule aliarvostaa juhlatarjottavanakaan. Köyhä ja nuhjuinen kahvilakulttuurimme ei valitettavasti tee oikeutta näille leipäpohjaisille aterioille, sellaisista huoltoasemien ja markettien kovamuoviin pakatuista kolmion mallisista puhumattakaan.. Joten tee itse leipäsi, jos haluat että täytettä on enemmän kuin näön vuoksi reunalla, leipä on muuta kuin pakastettua hiivaa ja vehnäjauhoa tai että kaikki lempiraaka-aineesi ovat sinun valinnan mukaan yhdessä sovussa päällekkäin! Voileipien valmistus vaatii jälleen kerran kunnon raaka-aineet, hieman mielikuvitusta ja runsaasti päällisiä!




Leivän rakentaminen yleensä alkaa sen pääraaka-aineesta, joka voi olla lihaa, leikkeleitä, kalaa, kanaa, juustoja tai kasviksia. Seuraavaksi valitaan leipä ja lisukkeet. Itse käytän pääasiassa täysin hiivattomia ja lisäaineettomia leipiä (Tuffen Herkku!!!), joissa on paljon täysjyväjauhoja ja spelttiä, ja runsas ihana maku ja vähän suolaa. Juureen tehty leipä myös tuntuu vatsassa hyvältä, suosittelen kokeilemaan, eikä paluuta teolliseen leipään ole.. Lisukkeiden tulee tukea pääraaka-ainetta siten, että haukatessa suuhunsa saa jotain raikasta, jotain suolaista, jotain makeaa, jotain rapeaa, jotain pehmeää ja kermaista. Vastakohtia siis. Aivan kuten muutoinkin ateriasuunnittelussa, makujen ja rakenteiden tulee olla tasapainossa. Myös leivissä voi ja tulee käyttää öljyjä, kastikkeita, mausteita, yrttejä jne. Osa raaka-aineista voi olle lämpimiä ja osa kylmiä, tai kaikki kylmiä. Ottakaamme mallia muun muassa smörrebrödeistä, sandwitcheistä, bageleista, toasteista, focaccioista ja muista ulkomaan leipäkavereista. Tietysti rakastan myös leipää vain pelkän voin kanssa, mutta se onkin jo sitten aivan eri juttu... :)


Näissä iltapalaleivissä oli:
ruisleipää
voita
salaattia
maksapateeta
tomaattia
vesikrassia
mustapippuria

ohravuokaleipää
voita
salaattia
villisikasalamia
gryereä
mung-pavun ituja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti