sunnuntai 23. toukokuuta 2010

Ime parsaa :)



Parsan ilmestyminen kauppojen hyllyille on kevään ja kesän merkki, ja monet valtaa muutamiksi viikoiksi pieni parsahulluus. Parsaa Hollandaise on tietysti klassikko, tosin vain jos kastikkeen tekee itse. Parsaa ja ilmakuivattua kinkkua on periaatteessa hyvää, täältä vain on erittäin hankalaa löytää kelvollista prosciuttoa. Pohjois-Italiassa parsa-aikaan oltuamme parsaa ja kinkkua tarjottiin löysäksi keitettyjen munien kera. Hyvä kumppani on myös pelkkä voisula, tosin silloin kannattaa varata jotain myös pääruoaksi tai vastaavasti tehdä ruokaisan alkupalan. Parsarisotto on niin viime vuosikymmentä, että minulla ainakin tulee se edelleen korvista, joka paikkaan sitä niin kovin laitettiin (ja laitoin itsekin :) Samasta syystä koko parsa koki hieman inflaatiota, eikä nyt ole ollut kovia hinkuja tuon vihreän ja valkean herkun perään. Kerran kesässä kumminkin, nyt lisukkeena tarjosin mielettömän hyvää savutaimenta (Töölön Kala, saatavilla satunnaisesti) ja päivätuoreista luomumunista (Lentävä Lehmä) munakokkelia. Annos sai 4-vuotiaani kommentit: "Tee tätä uudestaan äiti!", joten ehkä sitä on vielä tehtävä...

Raaka-aineet:
vihreää parsaa
savukalaa
luomumunia
voita
suolaa ja pippuria

Keittotaito:
Munakokkeli:
Varaa vähintään 2 munaa per ruokailija. Riko munat kulhoon ja vatkaa rakenne rikki kevyesti haarukalla. Sulata lusikallinen voita paksupohjaisessa pannussa ja miedolla lämmöllä tai vesihauteessa. Kaada seos pannulle ja hämmennä koko ajan hiljalleen puulastalla. Munakokkeli hyytyy 4 minuutissa sopivan pehmeäksi, vesihaude vie pari minuttia kauemmin. Lopuksi lisää vielä nokare voita tai pari ruokalusikallista kermaa.

Parsat:
Kuori siten, että sulje nuput kämmenen sisään. Leikkää puiset päät pois. Keitä reilussa vesimäärässä noin 4 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti