keskiviikko 26. toukokuuta 2010

Voi leipä! osa 2



Herkku-voikkarien merellinen jatko-osa! Tai oikeastaan nämä ovat aivan klassikoista keskeisimpiä, nimittäin graavilohileipä ja katkarapuleipä. Tähän kuuluisi myös muna-anjovisleipä, joka tuoreista luomumunista ja hyvistä anjoviksista valmistettuna on perinteinen iltateen suolapala tai voileipäpöydän must. Mutta takaisin katkarapuleipiin.. joita onkin sitten eri versioita vaikka kuinka. Minun originelleihin katkisleipiin tulee pohjalle hyvä vaalea leipä ja voita, hiukan majoneesia, sitten jättikasa juuri kuorittuja katkarapuja (joiden kuorimiseen jopa minulta menee noin tunti..), päälle lisää majoneesia, sitruunaa, tilliä ja pippuria. Ja nälän asteesta riippun myös keitettyä kananmunaa. Toast Skagenissa taas katkaravut sekoitetaan valmiiksi kermaviilin ja majoneesin kanssa 1:1, maustetaan sitruunalla, tillillä ja pippurilla. Toiset käyttävät ehdottomasti vain valkopippuria, mutta minusta mustapippuri toimii paremmin. Kuvan leipä on versio katkarapu-avokadoleipä, jossa katkis-kermaviili-majoneesi seokseen tulee vielä kuutioitua kypsää avokadoa. (Jotka muuten kaupoissa ovat usein harmillisen raakoja. Niitä voi pika-kypsyttää kotona käärimällä hedelmät sanomalehteen ja antamalla olla huoneenlämmössä, pehmenee päivässä parissa selvästi! Tai sitten tsekkaa kaupan luomuavokadot tai ready-to-eat -avokadot (naurettavaa!!!), varsinkin luomuhyllyllä on usein ihanan pehmeitä hedelmiä, jee!)



Meillä syödään graavileipiä muulloinkin kuin jouluna ja juhannuksena, melkeinpä viikoittain. Kunhan graavi on tuoretta, raikasta ja kevyesti suolattua, toimii se miltei minkä hyvänsä ruoan alkupalana. Töölön Kalan graavit ovat ensiluokkaisia, ja ostammekin ne mieluusti sieltä valmiiksi graavattuna. Alle Huovilan ruisvuokasiivu, voita, ohuiksi siivuiksi leikattu kala ja tuore tilli. Nautitaan jääkylmän luomumaidon, oluen, oikean siiderin, Burgundin tai samppanjan kera.

1 kommentti:

  1. Ihanii herkkuleipii! Tekis kauheesti mieli yhtä graavilohileipää. Näit kuvii ei sais tulla kattoo nälkäisenä. :D

    VastaaPoista