keskiviikko 28. huhtikuuta 2010

Maalaissalaatti uppomunalla



Talviaikaan ei juuri tee mieli salaatteja, mutta nyt kevään ja kesän kolkuttaessa mielessä siintävät tuoreet raikkaat ihanat raaka-aineet. Vielä kun paras kasvukausi odottaa tuloaan, voi salaateilla herkutella hieman kypsempien raaka-aineiden muodossa. Tämä hyvin ruokaisa salaatti ei ole mikään pika-nopea, vaan käy hyvin juhlavaksi lounaaksi tai iltapalaksi.

Raaka-aineet:
rapeaa salaattia
herneenversoja, ituja tms vihreää
kirsikkatomaatteja (uunikuivatut olisivat kaikkein herkullisimpia, ks. herkkujutuista cocktail)
kurkkua
punasipulia
vihreitä papuja
oliiveja
artisokan sydämiä
hyvää juustoa (esim. vuohen gouda tai muut miedot puolikovat vuohen tai lehmänmaitojuustot)
pancettaa (pekonia)
luomumunia (ja etikkaa)
vaaleaa leipää
valkosipulia
oliiviöljyä
kurpitsan siemeniä

Keittotaito:
Aloita salaattipohjalla, johon tulee revitty salaatti, versot, idut, pilkottu kurkku, halkaistut tomaatit, ohueksi leikattu ja jääkylmässä vedessä hetken uinut punasipuli (vähentää kitkeryyttä), ja hyvät kivelliset oliivit. Leikkaa pavuista päät ja keitä kevyesti kuplien n. 8 minuuttia. Jäähdytä pavut jääkylmässä vedessä nopeasti, jotta kypsyminen lakkaa ja väri säilyy kauniina. Lisää salaattipohjaan. Asettele pancettasiivut leivinpaperin päälle uunipellille siten etteivät ne koske toisiinsa, ja paista 180 asteessa n. 8 minuuttia kunnes ovat kauniin ja kiiltävän näköisiä. Asettelulla ja matalalla lämmöllä niistä saadaan ihanan rapeita (ei lötköjä kiitos), ei liian ruskeita ja rasva sulaa sopivasti. Leikkaa leipä kuutioiksi ja paista oliiviöljyssä. Parin minuutin jälkeen lisää hienonnettua valkosipulia (ei ikinä pusertimella, tulee kitkerää, varo valkosipulin palamista) ja paista miedolla kunnes leivät rapeita ja kauniita. Sitten uppomunat. Keitä reilusti vettä (n. 10 cm) isossa kattilassa ja lisää 3 rkl etikkaa kattilaan. Riko muna varovasti kauhaan, ja laske kauha kiehuvaan veteen kohtaan, jossa vesi kuplii, toista muille munille (max 4 munaa kerrallaan). Uppokeitä munia n. 1,5 minuttia ja nosta reikakauhalla lautaselle. Siisti roippeet halutessasi veitsellä. Kokoa salaattipohjan päälle artisokat, juustosiivut, krutongit, pancettat ja uppis. Koristele kurpitsan siemenillä. Naa-am!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti