perjantai 16. huhtikuuta 2010

30-v. cocktail-kutsut

Perinteiset cocktail-kutsut on täällä taas! Vietimme hyvän ystäväni merkkipäivää pikkumustissa mekoissa pinkkiä skumppaa siemaillen. Jean-Paul Brunin mieletön FRV100 Rosé kuohari on myös suussa ihan pink-poppia, runsaan hedelmäistä, raikasta, hieman makeaa, täydellistä täydellisille naisille, ja oli miestenkin lasit koko ajan täytettävissä. Erityisen miellyttävää FRV100 tekee sen matala alkoholipitoisuus, 7,5 %, jolloin iloinen juhlafiilis voi jatkua pikku naposteltavien lomassa pitkään!


Kepeissä ja iloisissa juhlissa saa vähän hassutella, näin lievästi ilmaistuna. Vaikka näillä cocktail-paloilla on hupsut nimet, on ruoka jälleen kerran tehty parhaista raaka-aineista perinteisellä keittotaidolla ja täydellä sydämellä. Illan ruokapuolen avasi JUUSTOJEN UUDET EKOVAATTEET, eli vuohenjuustolla täytetty parmesankuppi. Juustoa juuston päälle, ihan superiorhyvää. Parmesan raastetaan, asetellaan keoiksi leivinpaperille, sulatetaan 180 asteisessa uunissa muutaman minuutin ajan ja nostellaan varovasti esimerkiksi tyhjään kananmunakennoon kupin muotoon valumaan liiasta rasvasta. Irrotetaan jäähtyneenä ja laitetaan jääkaappiin. Täytteessä chevre hienonnetaan haarukalla, notkistetaan lorauksella kermaa ja maustetaan tuoreella ruohosipulilla. Kestosuosikki!

Seuraavana vuorossa oli RAKASTUNEIDEN KATKARAPUJEN SYLEILY, eli mini toast Skagen, josta ei harmi vaan ollut onnistunutta kuvaa. Perinteinen katkarapuleipä pienessä koossa toimii aina. KASKINAURIIN ENSIMMÄINEN HYMY, eli kaskinauriskeitto, tomaatin kutua ja palsternakka-chips oli mukavan suuntäyteinen, pehmeä pala jossa oli yllättävän paljon makua. Kaskinauriit kuullotettiin, keitettiin, soseutettiin ja maustettiin kermalorauksella. Tarjottiin lämpimänä. Keittoshotin päällä oli tomaatin kudusta, eli pelkistä siemenenistä ja mehusta tabascolla maustettu tulinen terästäjä. Ja päällimmäisenä palsternakasta uunissa rapeaksi paistettu ohut chips.

JUMPPAKINKUN VENYTTELYTUNTI, eli prosciutto-grissini toi tyydytystä leipänälkään. Pohjana peruspizzataikina, josta tosin vehnäjauhot korvattiin kokonaan spelttijauhoilla. Leipätikkuja paistettiin n. 10 minuuttia 225 asteessa. Jäähtyneenä ympärille kiedottiin Roinisten Proscuttoa.


Seuraava annos sai ainakin naurun pyrskähdyksiä nimellään: PIKKU MUNA ON PIENI KIVA! eli 3 minuuttiia keitetty viiriäisen muna, tarjottuna halkaistuna ja suolakukkasin oli säväyttävä uutuus monille. Kaunis pieni muna oli halkaistu ja asetettu hopealusikalla hopeavadille.


Toinen lusikkaruoka oli PUNAJUURI VAAHTOKYLVYSSÄ, eli punajuurimoussea ja chevre-murusia. Punajuuret keitetään, soseutetaan ja sekoitetaan vaahdotetun ranskan kerman kanssa, maustetaan pippurilla.


RYPPYISEN TOMAATIN JA MURSKATUN VALKOSIPULIN IKUINEN LIITTO, eli bruschetta uunikuivatuista tomaateista tuntuu jopa tylsän pelkistetyltä annokselta, mutta makua ei voi sanoin kuvata, niin hyvää se on. Tomaatit kuivataan edellisenä iltana tai aiemmin; kiertoilmauuniin 70 C astetta, pestyt ja halkaistut kirsikkatomaatit siemenpuoli ylöspäin niin etteivät ne kosketa toisiaan, kolme tuntia ja uunin voi sammuttaa. Jätä kuitenkin uuniin yöksi ja luukku auki, aamulla ovat sopivan kuivakoita. Leipänä Tuffen Speltti, pintaan hierotaan vasta halkaistua kotimaista valkosipulia. Päälle tomaatteja, paahdettuja pinjansiemeniä ja hyvää oliiviöljyä. Meidän taloudessa ei enää valmiita aurinkokuivattuja tomaatteja nähdä, niin hyviä nämä uunikuivatut olivat! Ei edes malttaisi odottaa kesäauringon kypsyttämiä kotimaisia kirsikkatomaatteja...


ILOINEN LOHI LEIKKIPUISTOSSA, eli lohi-papaijasalaatti oli myös oivallinen suun raikastaja/makupaletti, josta myös tulee ensi kesän hitti erilaisten grilliruokien lisukkeena! Raaka-aineet: kurkku, avokado, punasipuli, tomaatin liha, papaija, lohi, ruohosipuli ja limen mehu. Kaikki pienen pieneksi kuutioksi (ja samalla voi huomata että olisi vihdoinkin hyvä opetella leikkaamaan oikein, sen verran veitseä saa tässä ruokalajissa käyttää :), sekaisin ja lohen kypsennys limen tai sitruunan mehulla. Tulee varmasti oikein maistuvaa myös mangolla tai melonilla.


KIIREESSÄ NAPATTU AKATEEMINEN HERKKUSIENI, eli valkosipulimarinoitu herkkusieni ja rapeaa pancettaa oli tämäkin oikea herkkupala. Puhdistetut herkkusienet marinadiin edellisenä iltana; hienonnettua valkosipulia ja persiljaa, hieman rouhittua mustapippuria ja 1/3 hyvää oliiviöljyä ja loput mietoa rypsiöljyä, niin hyvä tulee. Sienet imevät öljyä aika lailla, ja sitä kannattaakin lisätä muutaman kerran illalla ja sekoitella kevyesti samalla. Asetetaan tarjolle kanta ylöspäin haarukkaan "napattuna" ja päälle uunissa rapeaksi paistettua pancettaa. Avot!


Viimeinen cocktail-pala oli BRIEN YSTÄVÄT YHDESSÄ AINA! eli brie-juustoa, omenahilloketta ja saksanpähkinää. Kuoritut ja lohkotut omenat keitetään pienessä vesimäärässä ilman mitään, edes sokeria, kunnes ovat oikein pehmeitä. Soseutetaan tarvittaessa. Raaka-aineet kootaan yhteen päällekkäin ja suussasulava lopetus on valmis! Ehkä hieman yllättyneenä monet vieraat huomaisvat tulleensa sopivan täyteen tästä 10 ruokalajin mini-illallisesta, jolloin olikin hyvä vaihe siirtyä skumpasta cocktailien tekoon... Kiitos juhlista! <3





3 kommenttia:

  1. uijuijuijui kun oli niii-iiin hyvää ja kaunista ja ihanaa ja kivaa! näitä ei voi tarpeeksi kehua.

    VastaaPoista
  2. Ihanan hyväntuulinen postaus ja hienoja herkkuja! Vau! Parmesaanikupit menevät testiin saman tien!

    Meillä näkyy olevan sama possunlihahakupaikka.

    Löysin blogiin kaskinauriskeittoon vinkkejä hakiessani ja taidan jäädä seurailemaan touhujanne.

    VastaaPoista
  3. Ja Merituuli vihjaisi mut tänne, ja täytyy sanoa, että viihtyisin näissä juhlissa. Hauskoja ideoita. Laitan kohta omaan blogiin omien edellisten cocktail-kutsujen sormisyötäviä, niitä ideoita ei ole koskaan liian vähän, joten kiitos näistä. Parmesaanikupit taitavat täälläkin päästä testaukseen.

    VastaaPoista