sunnuntai 25. huhtikuuta 2010

Stay-home chinese



Muistan kuinka lapsena oli hienoa päästä kiinalaiseen ravintolaan syömään. Se oli jotain hyvin eksoottista, mielestäni jopa hienoa, ja muistikuvieni mukaan oikein hyvää. Nykyään käyn kerran pari vuodessa kokeilemassa josko jokin uusi paikka tarjoisi hyvistä raaka-aineista tehtyä kiinalaista, mutta toive muuttuu useimmiten pettymykseksi. Välillä monia makuja sisältävää riisiruokaa tekee mieli ja take-away houkuttaa, siksi olenkin alkanut tehdä tätä nopeaa, maukasta ja ravitsevaa herkkua kotona. Kastikkeeseen voi laittaa mitä kaapissa sattuu olemaan. Itse käytän mieluusti porsaan lihaa (Reinin Liha), rasvatonta kinkkua, kassleria tai ulkofilettä. Vihanneksina sipulia, selleriä, sieniä, kiinankaalia, porkkanaa, ananasta, sokeriherneitä, paprikaa.. kaikki käy. Mausteina ja kastikkeen aineksina toimivat valkosipuli, chili, inkivääri, soijakastike, mangosose, siirappi, rypsiöljy ja kalakastike, mutta ilmankin pärjää. Kalakastikkeen sijasta 1-2 anjovisfilettä tuo kiinalaista umamin makua. Anjovikset voi "soseuttaa" kvyesti haarukalla, tosin kypsennyksessä ne kyllä sulavat täysin kastikkeeseen. Lisukkeena olisi tietenkin riisi, mutta itse valitsen mieluummin kotimaisen täysjyväohran tai speltin, perustelut ovat moninaiset. Ohra tai speltti on maukasta, ravitsevaa, kuiturikasta, ja ennen kaikkea kotimaista. Valmistaminen on yhtä helppoa kuin riisin. Ekologisuus ja eettisyys on ruoassani tärkeää, eikä lainkaan vaikeaa, sillä jo tällaisella pienellä seikalla on suuri positiivinen vaikutus!

Kiinalaiseen kuuluu oleellisena jälkkäri, eli friteerattu banaani jäätelöllä. Itse en vaivaudu frittaamaan, joten uuniversio on nopea ja vähintään yhtä ihana vaihtoehto. Ja maistui edelleen yhtä hyvältä kuin 80-luvulla :)



Raaka-aineet:
600g possua suikaleina
2 sipulia
valkosipulia
inkivääriä (peukalonpään kokoinen pala)
2-4 sellerin vartta
1 porkkana
chiliä
2 prk mangososetta
3 rkl siirappia
3 rkl soijakastiketta
3 rkl rypsiöljyä
2 rkl kalakastiketta tai 2 anjovisfilettä
1 sitruunan mehu

banaaneja
fariini tai raaka-ruokosokeria
siirappia
voinokare
vaniljajätskiä

Keittotaito:
Suikaloi possu, sipulit, porkkana, inkivääri ja muut rouskuvat kulhoon, lisää kastikeainekset ja sekoita, anna marinoitua pari tuntia jääkaapissa. Kypsennä miedolla lämmöllä wokissa n 20 minuuttia kunnes liha on kypsää ja kasvikset sopivan rapsakoita. Tarjoa ohran, speltin tai riisin kanssa.




Halkaise banaanit ja laita voideltuun uunivuokaan. Laita reilusti sokeria ja loraus siirappia banskujen päälle, sekä pari voinokaretta. Itse lisäsin vielä kourallisen pekaanipähkinöitä. Paista 225 asteessa n.8 minuuttia. Tarjoa jätskin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti