tiistai 23. helmikuuta 2010

Kasvisruokapäivä

Helsingin kouluissa otetaan käyttöön viikoittainen kasvisruokapäivä, joka on saanut aikaan vilkasta keskustelua kasvisruokaan pakottamisestaa lapsilla ja nuorilla. Myös yliopistojen Unicafeisiin vaadittiin adressilla laadukkaampaa kasviruokaa. Tällä hetkellä kouluissa on aina tarjolla kasvisvaihtoehto, mutta yhtenä päivänä kaikkien haluttaisiin syövän kasviksia. Totta on että kasviksia tulisi syödä enemmän. Ja etenkin niitä tulisi popsia tulevaisuuden syöjät eli lapset ja nuoret.

Tässä vaaditaan panostusta keittiöosaamisessa ja raaka-aineiden laadussa, jottei hyvästä aloitteesta tule vain uusi nimi iäsyyksiä vanhalle puuropäivälle. Juuri laadussa on parantamisen varaa, sillä useimmat koulujen suosikkiruoat ovat kautta aikojen olleet kasvisruokia. Juuri puurot, pinaatti ja kasvisletut tai sosekeitot maistuvat hyvin. Kukaan tuskin huomaisi jos hernekeitosta jäisi kaikkien syöjien osalta liha pois. Silti muitakin vaihtoehtoja on. Raavas lihansyöjä ei taidolla tehtyä kasvisruokaa syödessään edes kaipaa lihaa, toisin on jos käsitys kasvisruoasta on aneemisia, ylikypsiä juureshakkeluksia, joille annetaan erikoinen nimi. Varsinkin kun raaste- ja salaattiosastolla tarjotaan samaa raakana ja kylmänä. Tällöin voi yhtyä erään poliitikon väitteeseen ettei kasvisruoka anna tarvittavaa ravitsemusta kasvuikäisille. Jälleen oikein tehtynä, pötyä! Päinvastoin, Suomessa syödään lihaa ja erityisesti jalosteita liikaa, jolloin päivittäinen proteiinien saanti on yltäkylläistä. Jos juo maitoa, osan tarvittavasta proteiinista saa siitä. Liika proteiinien saanti vie tilaa hyviltä hiilihydraateilta, joita kasvikset juuri edustavat. Toinen merkittävä ravitsemuksellinen seikka on se, että lihan kylkiäisenä rasvan määrä kokonaisenergiansaannissa lisääntyy, joka sekin olisi useammilla kasvisaterioilla korjattavissa. Kolmantena alleviivaisin kuitujen saannin nykyistä vähyyttä, sillä miltei kaikki kärsivät kuitujen puutteesta ellei niihin kiinnitä erityistä huomiota. Kasviksissa niitähän myös riittää. Lihan tulisikin olla aterialla sivuosassa, eikä pääruokana kuten kulttuurissamme on tapana. Ja kuten sanottu, yksikin lihaton päivä viikossa on hyvin vähän. Varsinkin lasten ravitsemuksen kannalta yksittäinen päivä ei ole niin merkittävä kuin mitä lapsi syö viikon aikana, jolloin yhden kasvisruokapäivän vaikutus proteiinin saantiin ei varmasti ole keneltäkään pois. Ja korostettakoon, ettei nyt ole tarkoitus tehdä lapsista ja nuorista mitään vegejä, vaan vähentää liiaksi paisunutta ja jalostunutta punaisen lihan määrää ruoassamme. Ratkaisu ei mielestäni myöskään piile soijanakeissa, tofussa tai soijarouheessa, vaan kotimaisissa kasviksissa ja juureksissa.

Jos koulujen keittiöt vastustavat perinteisiä tai kasvisruokia vedoten siihen, että oppilaat haluavat nykyaikaisia trendiruokia, go for it! Kasvikset sopivat siihen loistavasti! ja nyt tulee esimerkkejä, saa vapaasti kopioida listoille! Ensin suosikit, pizzaa johon sipulia, paprikaa, palsternakkaa, ananasta ja juustoa. Wrappejä, joihin papuja tomaattikastikkeessa, sipulia, selleriä, sekä tuoreita kasviksia. Tai toisena täytteenä pinaatti-raejuustomuhennosta. Kuinka olisi kikherneistä tehdyt falafelit ja kermaviilikastike? Tai kevyesti leivitetyt härkäpapupihvit? Risottoa voidaan tehdä sienistä, laatikkoruokiin sopii ihanasti punajuuri aurajuuston kanssa, keittoina maistuu tomaatti-vuohenjuusto, maa-artisokka ja yrttiöljy tai sileä herkkusieni. Keittoihin voi kokonaisuuden vuoksi lisätä päälle siemen- tai pähkinäsekoituksia, rapeaa sipulia tai ruiskrutonkeja. Tomaatti-peruna-juustomunakas? Linssejä, uunijuureksia, spelttiä, ohraa. Ylläoleva pinaatti-siitake-lasagne on muuten aivan törkeän hyvää...

Raaka-aineet:
lasagne-levyjä
pinaattia
siitake-sieniä
sipulia
punainen maito
vehnäjauhoja
voita
emmental-juustoa

Keittotaito:
Sulata noin 50g voita paksupohjaisessa kattilassa, lisää noin desi jauhoja, sekoita hyvin, älä ruskista. Lisää huoneenlämpöinen maito koko ajan sekoittaen. Anna kiehahtaa, jolloin kastike sakenee, varo pohjaan palamista. Ota pois levyltä ja lisää raastettua juustoa. Mausta halutessasi muskottipähkinällä.
Lado uunivuokaan kerroksittain tuoretta pestyä pinaattia (runsaasti), bechamel-kastiketta, sipulirenkaita ja lasagnelevyjä, kaikkia kolme kerrosta, siten että päällimmäiseksi jää bechamel, jonka päälle vielä kourallinen juustoa. Paista 200 asteessa noin 40 minuttiia, vähennä tarvittaessa lämpöä lopussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti