lauantai 20. helmikuuta 2010

Raclette lämmittää

Perinteinen Raclette on puolikova, sisältä kypsytetty ja täysrasvainen lehmänmaidosta tehty juusto. Juuston kypsytys vie 3–6 kuukautta. Raclette on lähtöisin Sveitsin Kantonista nimeltä Valais, mutta sitä valmistetaan nykyään myös Ranskassa Savoijin, Comten ja Bretagnen alueilla sekä Quebecissä. Raclette-juustoja kannattaa kysyä juustotiskeiltä. Kuvassa on mm. kotimainen Hilma, tilsit-tyyppinen lehmänmaitojuusto, joka oli yllättäen melko voimakas perinteisiin raclette-juustoihin verrattuna.

Raclette on ominainen Sveistin ja Ranskan sveitsinpuoleisten osien ruokalaji. Juustokiekkoa lämmitetään joko avotulen edessä tai erityisellä sähkögrillillä. Tämän jälkeen juusto kaavitaan ruokailijoiden lautasille. Sana raclette tuleekin ranskan ilmaisusta racler, tarkoittaen "raapia/kaapia". Perinteisiä lisukkeita ovat pienet, kiinteät perunat, hillosipulit, etikkakurkut, viipaloidut paprikat, tomaatit, sipulit, sienet sekä mustapippuri.

Racleten kanssa voidaan myös syödä lihaa, esimerkiksi maalaiskinkkua tai erilaisia makkaroita. Raclette valmistetaan nykyisin usein sähkökäyttöisellä raclette-pöytägrillillä. Grillin yhteydessä on pieni pannu jokaiselle ruokailijalle, jossa tämä voi sulattaa juustopaloja. Grillin ylätasolla voi paistaa tuoretta lihaa ohuksi siivuiksi leikattuina, jolloin paisto vie saman ajan kuin juuston sulaminen. Meillä oli kuvasta vasemmalta alkaen; villisian ulkofilettä, naudan sisäfilettä ja hevosen ulkofilettä.


Raclette on erityisesti hauskaa ja lämmittävää seurusteluruokaa. Vaikka tuntuu että sitä maistelee vähän kaikkea pientä, saa vatsan melko nopeasti ähkyyn. Kerran talvessa tätä herkkua riittää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti