keskiviikko 27. lokakuuta 2010

Ihana sesonkimenu!



Muikunmätileipäset
Helppo, ylellinen, herkullinen alkupala toimii takuuvarmasti. Mäti on nyt taas vesien kylmettyä hyvää. Sitä paitsi se on terveellistäkin, siinä on paljon hyviä rasvahappoja! Eikä niin kallistakaan kuin yleensä luullaan, ei sitä kilokaupalla sentään lusikoida. 100g:sta saa jo kuudelle mainiot leivät. Kauppojen pakastealtaista en lähtisi onkimaan, mutta halleista saa raikasta, jopa tuoretta ja alkuperältään tunnettuja herkkupalleroita. Itse pidän eniten pienikokoisesta muikun- ja siianmädistä.

Raaka-aineet:
muutama siivu hyvää ohra- tai spelttileipää (Tuffen Herkku!)
purkki smetanaa
100g muikun tai siian mätiä
punasipulia
vastarouhittua mustapippuria

Keittotaito:
Kokoa leipänen (=pikku leipä), toiset sekoittavat kaikki aineet keskenään ja laittavat leivän päälle. Herkullista. Itse laitan aineet sellaisinaan päällekkäin, niin hyvää sekin.



Hirvipataa ja ohraa

Le Cruesetin mielettömän hyvä vesikansipata tekee tämän mehevän lohduttavan pataruoan kuin itsestään. Joka kerta ihmettelen, kuinka pehmeiksi, muttei ikinä mössöksi, juurekset jäävät, ja kuinka paljon makua niissä onkaan! Liha on aina mureaa, suussasulavaa.

Raaka-aineet:
1 kg hirven paistia
sipuleita (pieniä helmisipuleita, salotteja, valkosipulia kokonaisena ja kuorineen, vain kanta leikattuna pois)
muutama porkkana
metsäsieniä tai kasvatettuja (herkkku, siitake)
voita ruskistamiseen
lihalientä, viiniä, olutta tai vettä
mustapippuria, suolaa, persiljaa

Keittotaito:
Ota liha huoneenlämpöön pari tuntia ennen ruoanvalmistuksen aloitusta. Leikkaa paisti sopiviksi paloiksi, melko suuriksi. Paista palat kuumalla pannulla voissa, mausta suolalla ja pippurilla, siirrä pataan. Myös pannun huuhteluliemen voi kaataa pataan, näin maut eivät mene viemäriin! Lisää porkkanat melko suurina paloina, sipulit kokonaisena, valkosipulista tulee erityisen herkullista kokonaisena. Kypsänä kynnet voi kevyesti puristaa ulos kuorista, nam. Sienet kokonaisina tai halkaistuina, kuivatut ilman liottamista. Lisää neste, joka voi olla mitä vain! Siten että peittyvät. Anna porista kevyesti pari tuntia, tai uunissa 200 asteessa sama aika. Tarjoa keitetyn ohran, speltin tai perunan kanssa.

(Jää)karpaloita ja kuumaa kinuskia
Törkeän hyvä, kirpeä, ja makea jälkkäri. Isoja, mehevän tirskuvia karpaloita saa nyt tuoreina, äkkiä pakastamaan omaa kullanarvoista supermarjaamme! Itse tein jälkyn tuoreista pakastamattomista kapaloista, mutta kevyt tai talven yli kestävä pakastus kyllä laskee marjan happoisuutta, jolloin se on helpompi nauttia. Minäkin popsin nimittäin marjani naama irvessä, :D kinuskista huolimatta.

Raaka-aineet:
puoli litraa karpaloita
2 dl kuohukermaa
vajaa desi sokeria
vajaa desi siirappia
pari rkl voita

Keittotaito:
Kiehauta kerma ja sokerit kattilassa, anna kuplia miedosti n. 5 minuuttia, sekoita koko ajan! Ota kattila pois liedeltä, lisää voi ja sekoita. Kaada karpaloiden päälle ja nauti heti.

tiistai 26. lokakuuta 2010

Intialaistyyppinen kukkakaali-tofukastke ja spelttiä



Riisin vaihtoehdot jatkuvat. Speltti on vaan niin hyvää ja siitä tulee hyvä olo. Niinkuin tästä koko ruoastakin. Maustettu intilaistyyliin, silti lempeästi. Tofusta en liiemmin välitä, mutta kyllä se tässä toimii. Saattaisin käyttää myös halloumia, kotijuustoa tai vain muita kasviksia tai palkokasveja. Hyvää tulee silti!


Raaka-aineet:

keskikokoinen kukkakaali
maustamatonta tofua
1 tlk kookosmaitoa
pari sipulia, selleriä, purjoa yms
3 kynttä valkosipulia
pala inkivääriä
rypsiöljyä
mausteneilikkaa, currya, jeeraa (juustokuminaa), cayennea, mustapippuria, korianterinsiemeniä, kanelia, kurkumaa
spelttiä
lehtipersiljaa

Keittotaito:
Esikeitä kukkakaalia viitisen minuuttia kokonaisena, valuta vedet pois ja leikkaa melko suuriin paloihin. Jauha kaikki mausteet morttelissa hienoksi mausteseokseksi. (Käytä mieluiten aina kokonaisia mausteita.) Laita puolisen desiä rypsiöljyä pannulle ja kuullota mausteseosta muutaman minuutin. Lisää sipulit, sellerit, inkivääri yms. ja kukkakaali ja käytä siitä myös hyvälaatuisia lehtiosia. Lisää kookosmaito, anna hautua miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Sitten huuhdeltu (suolaisuuden vähentämiseksi) ja paloiteltu tofu. Pari minuuttia ja kastike on valmis. Tarjoa keitetyn speltin ja lehtipersiljan kanssa.

Vinkki! Jos teet kastikkeita suuress wokki-pannussa johon ei ole kantta, voit käyttää leivinpaperia kantena! Ota pannun kokoinen pala leivinpaperia, rytistä palloksi ja kastele kylmällä vedellä. Suorista ja laita kevyesti kypsennettävän ruoan päälle. Pitää hyvin kosteuden eikä ruoka pääse kuivumaan liikaa :)

tiistai 12. lokakuuta 2010

Karjalanpiirakat



Annoin tattaripuurolle uuden mahdollisuuden, kääriytyä ihanaan ruiskuoreen! Karjalanpiirakat olen oppinut tekemään mummini kanssa pienestä pitäen, tosin hieman vielä arkailen tehdä niitä ihan itse. Useimmiten kun edelleen teemme niitä yhdessä, mikä onkin ihanaa. Haluan säilyttää taidon, ja onhan minulla kaksi pientä iloleipuria auttamassa ja oppimassa..

Riisipuuro täytteenä on tietysti hyvää, mutta pehmeä tattaripuuro parempaa, monessa suhteessa! Itse tein piirakat edellispäivän uunipuurosta, joka oli hyvin tiivistä, joten puuro kannattaa hauduttaa pitkään ja hartaasti melko löysäksi. Karjalanpiirakat tuntuvat melko työläiltä tehdä itse, mutta se kannattaa monin verroin. On surullista, että nykyään monelle tämä perinneherkku löytyy pakastealtaasta tai kaupan "omapaistamista" teollisuuspiirakoista. Ainesosaluettelosta löytyy litanja valmistusaineita, joita oikeasti ovat vain ruisjauho, (vehnäjauho), suola ja vesi, sekä täysmaito, riisi (tattari tai ohra) ja voi. Tekemällä oppii!


Keittotaito:

Sekoita 3 dl:aan kylmää vettä 2 dl vehnäjauhoja, lisää hyppysellinen suolaa ja noin 3 dl ruisjauhoja. Itse käytän vain täysjyväjauhoja, jolloin kaulitseminen on hiukan haastavampaa, sillä kuoret repeävät helposti, eikä niistä saa yhtä ohuita kuin jos käyttäisi valkoista vehnää. Vaivaa taikina palloksi, kauli hieman alle sentin paksuiseksi levyksi, ja ota lasilla tai muotilla kuoria. Muista käyttää reilusti jauhoja leivontapöydällä, taikina tarttuu helposti kiinni.



Kauli kuoresta ohut, pyöreä tai hieman soikea ja lusikoi puuroa keskelle tasaisesti. Veteen kasteltu lusikka helpottaa hommaa! Ja sitten paras osuus, jossa tarvitaan pieniä tai isoja apureita. Rypyttäminen!! Tyylejä on yhtä paljon kuin tekijöitä, rumaa piirakkaa ei ole olemassakaan. Itse aloitan keskelta ensin itseeni päin ja sitten keskeltä itsestä ulospäin. Tässä 1-vuotiaani möyhkykädet taikinassa <3 (hän piti raaka-ravinnosta ja ahmaisi piirakan kylmiltään ennen paistoa :)



Ja tässä 4-vuotiaani tehtailee rypyttäjänä määrätietoisesti ja taidokkaasti. Todellinen apu!



Aseta piirakat suoraan uunipellille, sillä korkeassa lämpötilassa leivinpaperi saattaa syttyä tuleen. Paista piirakoita 300 asteessa noin 10-15 minuuttia koosta riippuen. Siirrä vuokaan, ja voitele reilusti voilla, jottei kuori kovetu liian kovaksi. Saa maistaa!

maanantai 11. lokakuuta 2010

Parhaat karitsa-kaura-kaalikääryleet!



Kaalikääryleet on syksyn parhaita herkkuruokia, varsinkin kun ne on oman mieheni valmistamia. Olenkin tässä jo kuukauden verran toivonut hänen valmistavan niitä, ja jälleen kerran olisi pitänyt tehdä reilusti isompi satsi.. sillä kun niitä alkaa väsätä, samalla tehdastyöskentelyllä saisi herkkupötkylöitä "kaapissa-ei-mitään-ruokaa" -varalle pakkaseen, sillä ne kestävät pakastuksen hyvin ellei mainiosti! Aikaisemmin olemme käyttäneet riisin sijasta ohraa, joka on minusta hieman liian suurikokoista ainakin kokonaisina suurimoina. Hyvää tulee myös bulgurista, joka on tuontivehnää ryynimäisessä muodossa, ei niin hyvä vaihtoehto siis. Toisinaan täytteenä on ollut kuivattuja, liotettuja suppilovahveroita paistettuna yhdessä sipulin kera, mutta tällä kertaa ahvenanmaalainen karitsa sai solmia ihanan makuliiton tuusulalaisten kaurahelmien kanssa. Ja onnellinen se olikin! Lisukkeena ei tarvita kuin luonnon omia punaisia helmiä, puolukoita, sekä ah niin hyvää ruskeaa kastiketta maustettuna kuivatulla nokkosella.

P.s. Kaura toimi kääryleissä loistavasti, mieto pehmeä maku, miellyttävä koko ja pureksittavuus maukkaan karitsan kanssa oli mahtava yhdistelmä!

Raaka-aineet:
0,5 kg karitsan jauhelihaa
iso valkokaali
2,5 dl kaurahelmiä
siirappia
suolaa, mustapippuria
voita vuoan voitelemiseen



Keittotaito:
Keitä kaurahelmet puolessa litrassa vettä noin 20 minuuttia, valuta liika vesi kypsistä helmistä pois. Irrota kaalista lehdet kastamalla se hetkeksi kiehuvaan veteen. Poista lehtiruoti veitsellä. Sekoita täytteeseen kaura ja tuore jauheliha, mausta suolalla ja vastarouhitulla mustapipurilla. Lusikoi täytettä kaalinlehdelle, kääri paketti ensin alhaalta, sitten sivuilta, ja lopuksi tiukka rullaus. Aseta voideltuun uunivuokaan tai -pannuun tiiviisti vierekkäin, kääryleen "avoin lehti" -puoli alaspäin. Pieni loraus siirappia päälle, ja paista 200 asteessa kunnes saavat kauniisti väriä. Tiputa lämpö 150 asteeseen ja jatka kypsennystä. Kokonaiskypsennysaika noin tunti. Tarjoa puolukoiden kanssa.

Ruskea (nokkos)kastike

Raaka-aineet:

50 g suolatonta voita
2-3 rkl täysjyvävehnäjauhoja
0,5 l lihalientä (itse keitettyä)
0,5 l kaalin keitinvettä
suolaa, mustapippuria
pari rkl kuivattua nokkosta

Keittotaito:
Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa, paista jauhoja kunnes tulee pehmeän piparkakkumainen tuoksu ja jauhot saavat hieman väriä. Lisää liemi ja keitinvesi, vatkaa huolella. Anna kiehahataa miedolla lämmöllä puolisen tuntia. Mausta suolalla, vastarouhitulla mustapippurilla ja kuivatulla nokkosella!

Tattariuunipuuro ja marjakiisseli



Minulla on ilo ja kunnia saada osallistua Uuden Mustan riisin lähivaihtoehdot -testiin, jossa etsitään kotimaisia, ekologisempia vaihtoehtoja kaukaa tuodulle riisille. Itse olen jo parin vuoden ajan välttänyt ylenpalttista riisin käyttöä (ainoastaan joulun riisipuurossa, karjalanpiirakoiden täytteenä, mikä sekin on aika hullua,ja sushissa) juurikin sen ekologisuuden takia. Tai oikeastaan, myös maun, ravintosisällön ja kotimaisuuden takia. Riisi, jota Suomessa pääasiassa syödään, on kuorittua ja kovasti hiottua, täysin valkoista riisiä, joka kyllä varmaan täyttää mahaa, muttei sitten muuta. Eikä oikeasti riisipussista voi yhtään tietää mistä se pikku-Kiinasta tulee, toisin on kotimaisten, todellisten vaihtoehtojen laita. Parhaimmillaan pussin kyljessä lukee tuottajan nimi yhteystietoineen, puintipäivät ja paljon muuta kivaa ekstraa. Uuden Mustan testissä ovat speltti-, kaura- ja ohrahelmet sekä tattarisuurimot. Käyttäjäkokemuksia voi lukea Uuden Mustan keskustelupalstalta.

Tattarista halusin eka kokeilla perinteistä uunipuuroa, joka hautuu pitkään. Punaisesta maidosta ja ihanan marjakiisselin kera. Vaikka tattarin maku on hyvä, on sen rakenteessa minulla vielä tekemistä, sillä se on melko "liimainen" ja purutuntumaa saisi olla hiukan enemmän. Vaikka perheessämme syödään puuroja laidasta laitaan ja usein kahdesti päivässä, ei tattaripuuro nouse vielä suosikiksi. (Ylivoimanen on kaikkien ruokakuntamme jäsenien mielestä kattilassa 40 min hautunut, rasvaiseen maitoon keitetty spelttipuuro hiutaleista). En anna sen lannistaa, sillä aioin vielä kokeilla kuinka tattarista saisi herkullisen lisän jokapäiväiseen tai -viikkoiseen ruokavalioon. Tattarihiutaleita olen käyttänyt aikaisemmin hyvinkin onnistuneesti erilaisissa taikoissa, joita täälläkin olen esitellyt.

Raaka-aineet:
1 l punaista maitoa
2 dl vettä
2 dl tattarihelmiä
voita vuoan voitelemiseen

4 dl marjoja (puolukkaa, mustikkaa ja mustaherukoita)
1 l vettä
0,5 dl ruokosokeria
vajaa dl perunajauhoja
2,5 dl kylmää vettä

Keittotaito:
Voitele uunivuoka voilla, lisää kaikki puuron ainekset ja sekoita. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 2,5 tuntia. Tunnin jälkeen kannattaa sekoittaa, sillä kuohuva maito tekee pintaan kalvon. Peitä myös foliolla jottei pinta pala.

Kiisseliä varten kiehauta marjat noin vartin verran, siivilöi, ja kaada mehu takaisin kattilaan. Makeuta maun mukaan ruokosokerilla. Tee kiisselille suuruste perunajauhoista ja vedestä, kaada juuri ja juuri kiehuvaan mehuun ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Anna kuplahtaa ja siirrä sivuun jäähtymään.

keskiviikko 6. lokakuuta 2010

Kolmen sortin juuresmenu

Kotimaiset juurekset ovat juuri nyt kuuminta sesonkiruokaa, josta on luomun, reilun ja lähiruoan ohella selvästi tullut trendi ruokamaailmassa. Niin sen toki pitäisi raaka-aineita arvostavien syömärien keskuudessa ollakin ihan itsestäänselvänä. Juurekset ovat erityisen maukkaita, ravitsevia, edullisia ja ekologisia. Juurekset eivät ole pelkkää porkkanaa, jota syödään eniten, vaan meidän tulisi käyttää monipuolisesti muun muassa nauriita, lanttua, musta- ja keltajuurta, maa-artisokkaa, retikkaa ja tietysti kaaleja. Tässä menussa pääroolissa ovat palsternakka, punajuuri ja porkkana!

Vihersalaatti palsternakkachipseillä ja paahdetuilla kurpitsansiemenillä



Raaka-aineet:
vihreitä salaatteja
palsternakkaa
kurpitsansiemeniä
hunajamelonia tms
rypsiöljyä, oliiviöljyä, suolaa, pippuria

Keittotaito:
Leikkaa kuorittu palsternakka ohuiksi lastuiksi, pyörittele lastut rypsiöljyssä, mausta mustapippurilla ja paista 225 asteisessa uunissa n. 15 min kunnes saavat hieman väriä ja muuttuvat rapeiksi chipseiksi. Paahda kurpitsan siemeniä kuivalla pannulla pari minuuttia, jotta makua saadaan paremmin esiin. Kokoa salaattiainekset kauniisti lautaselle ja mausta vielä suolahipuilla, pippurilla ja oliiviöljyllä.


Punajuurispaghettia ja vuohenjuustoa




(kuva jäi harmiksi ottamatta, tässä punajuurisalaatti vuohenjuustoleivällä.. vähän sinne päin muttei kuitenkaan, höh!)

Raaka-aineet:
punajuuria
sipulia
siirappia
täysjyväspaghettia
chevre-juustoa
rucolaa tai punamangoldia
oliiviöljyä, pippuria

Keittotaito:
Raasta kuorittu punajuuri (neljälle riittää kaksi isoa punajuurta) karkeaksi raasteeksi, silppua sipuli. Freesaa kevyesti öljyssä pannulla sipulit ja punajuuriraaste, lisää pari ruokalusikallista siirappia ja mausta mustapippurilla. Raaste kypsyy yllättävän nopeasti, vartissa, joten samaan aikaan pastan keitinvesi kiehumaan ja spaghetit kypsymään. Siirrä al dente spagu raasteen joukkoon, sekoita hyvin, jolloin sapgu värjäytyy hurmaavan punaiseksi! Lisää tarvittaessa pari kauhallista pastan keitinvettä, jottei pastasta tule liian kuivaa. Annostele lautaselle, lisää päälle vuohenjuusto muruina, sekä rucola tai muu vihreä. Loraus öljyä ja nauti heti.

Porkkanakakku



Raaka-aineet:
4 luomumunaa
3 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
5 porkkanaa raasteena
2 tl ruokasoodaa
1,5 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
1,5 dl rypsiölyä
ripaus suolaa

päällinen:
300 g maustamaton tuorejuusto (täysirasvainen!)
2 dl ruokotomusokeria
puolikkaan sitruunan mehu


Keittotaito:
Vatkaa munat ja sokeri, raasta porkkanat, lisää muna-sokerivaahtoon. Lisää myös kuivat aineet ja öljy, sekoita. Kaada taikina vuodeltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan, paista 190 asteessa noin 45 minuuttia. Kumoa jäähtyneenä. Vatkaa juusto ja tomusokeri kuorrutusta varten. Ihanaa!